Migren Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Migren, dünyada birçok insanda görülebilen ve günlük yaşamı etkileyebilen kronik bir baş ağrısıdır. Özellikle kadınlarda görülen migren için son yıllarda tedavi yöntemi olarak uygulanan migren ameliyatı ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Tesadüfi bir şekilde 2000’li yılların başında ABD’de Dr.BahmanGuyuron tarafından Endoskopik alın germe ameliyatı esnasında keşfedilen migren ameliyatı uzun yıllardır migren hastalarının en büyük kurtarıcısı olmuştur. Bu ameliyat cilt altındaki sinirlerin tespit edilerekserbestleştirilmesineyönelik yapılan bir ameliyattır. Ameliyatta endoskopik (kapalı) yöntem kullanılmaktadır. Saçlı deriden yapılan 1 cm’ likkesiden girilerekoptik (özel kamera) ilederi altında ilerleyerekyüzeyel sinirlere müdahale edilir Migren ameliyatı beyin ameliyatı değildir. Dolayısıyla hayati fonksiyonlarla ilgili dokulara müdahale edilmez.Müdahale edilecek bölgeye göre yapılan işlem her bir bölge için yaklaşık 45 dakika olmaktadır. Bu operasyon sonrasında hasta yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı 1 gece gözlem altında tutulur. Hastanın yaşayacağı süreç herhangi bir estetik ameliyattakinden farklı değildir. Hastanın iyileşme süreci farklılık gösterse de yaklaşık olarak 1 hafta 10 gün içerisinde hasta günlük yaşamına geri dönebilir.
Migren Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Migren ameliyatı her migren hastasına uygulanabilecek bir tedavi yöntemi değildir. Kesin olarak Nöroloji doktoru tarafından migren tanısı koyulan, uygulanan tedaviye rağmen haftada 2 veya 3 sefer atak geçiren ve ilaçların etkisinin işe yaramadığı hastalarda uygulanır. Bunun yanında migren tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle ilacı kullanamayan veya ilaçları kullanmak istemeyen hastalarda migren ameliyatı uygulanabilir. Ameliyat ergenlik döneminden itibaren anestezi almaya uygun tüm yaş gruplarında uygulanabilir.